Rapport ID: 321
Datum: 2008-02-09
Fiskare: Kaparn, Rob och Pepson
Plats: Lillsvan
Fiskesätt: Spinn, jigg och jerk
Väder: mulet, varierande vind omkring sydväst
Lufttemperatur: +3
Vattentemperatur: 1.1
Fångst:

Kaparn: 3 st gäddor (små)

Rob: 1 st gädda vikt 6.6 kg (100 cm)

Pepson: 1 st gädda (liten)

Kommentarer:
Kaparn kommenterar…
Det är en konstig vinter vi har… Det har varit plusgrader ett bra tag nu och vissa vatten som det låg is på har börjat gå upp. På en del större vatten har det inte ens blivit is…
Klockan ringer 07.00. Det är den nionde februari 2008 och det är dags för årets första fisketur. Från båt! Vi är inte direkt förberedda på det, varken fysiskt, mentalt, praktiskt eller ekonomiskt men fiskesuget finns där. Jag är oerhört trött men tvingar mig upp ur sängen och påbörjar morgonritualen. Kokar te, klär på mig och packar väskan.
Vi samlas vid garaget strax före 08.00. Robs Subaru Forester stuvas med utrustning och trailern kopplas till dragkroken. Det går fort att packa bilen och inom några minuter är vi på väg mot vattnet. Väl framme kan vi konstatera att rampen är lika hal som nyspolad ishockey-rink. Ungefär fem centimeter tjock is täcker rampen hela vägen ner till vattnet. Rob har dubbfria vinterdäck och tittar på mig med oro i ögonen. Vi sparkar upp lite grus från sidan av rampen och Rob backar ner. Båten sjösätts men när vi ska dra upp den tomma trailern så slirar bilens däck på den blanka isen, trots att bilen är fyrhjulsdriven. Vi sparkar upp mer grus på isen och däcken får fäste. Inom kort drar vi i 20 knop över underbart öppet vatten.
Vi ankrar och inom kort kan jag kroka dagens första gädda. Den är liten men det är roligt ändå. Vi fiskar vidare och vi får fler hugg men missar ett par. Jag och Pepson kör lite mindre beten medan Rob bara kör stora beten.
Rob har nästan vevat hem all lina och har betet nästan rakt nedanför båten när han gör ett hårt mothugg. Han kraftiga spö bugar lite men inom kort visar sig en skaplig gädda i ytan. Den stökar och bråkar en stund innan det en grad varma vattnet tar ut sin rätt. Rob handlandar den skickligt. Vi väger den snabbt innan vi återutsätter den. Vi fiskar vidare bland isflaken och Pepson tar en gädda av modell mindre. Vi äter goda smörgåsar med ost, köttbullar och rostbiff och trivs väldigt bra med livet. Vi kan inviga fiskeåret 2008 med båtfiske den nionde februari och en gädda på 6.6 kg. Nöjda med resultatet avslutar vi ett par timmar innan det blir mörkt.
Framme vid rampen har vi vissa problem med att traila upp trailern med båten på. Vi sparkar upp mer grus på isen och lägger även en del granris nära däcken. Med 110 kilo Kapare på motorhuven åker hela härligheten upp. Vi skrattar.
Innan vi påbörjar hemfärden pratar vi en stund med en av de permanent boende vid sjön. Han blir något förvånad över att vi fiskat gädda och utbrister:
”Men gädda är väl inget vidare att äta?”
Undertecknad berättar om sportfiske och om Catch and Release för honom. Vi pratar vidare om jakt, fiske, hundar och andra spörsmål i över en timme. En mycket givande och positiv avslutning på årets första fisketur.
100% C&R idag med…
Kaparn