Rapport ID: 524
Datum: 2009-04-26
Fiskare: Pepson, Johan Carlsson och Bladh
Plats: Mörkat
Fiskesätt: Jiggning
Väder: Mulet, växlande vind
Lufttemperatur: +17
Vattentemperatur: 11.0
Fångst:

Pepson:
1 st gädda
1 st abborre
1 st gös, vikt 2.0 kg

Johan:
1 st gös vikt 5.1 kg (nytt personbästa)
3 st abborrar

Bladh:
1 st abborre vikt 970 gram (nytt personbästa)

Kommentarer:

Pepson kommenterar:
Mina förhoppningar på att få något stort är inte höga. Men mina fiskekamrater är mer på hugget än någonsin efter att ha fått sett en gös på 4.2 kg. Det märks, de verkar hungriga. Mycket riktigt så kastar de på som aldrig förr. Jag, njuter mest av att våren är här och att mitt personbästa på gös äntligen är slaget.

På väg ut på sjön möter vi några vi känner. Vi ankrar strax bredvid dem, där vi ligger och pratar en stund. Jag hör att Johan och Bladh försöker få kontakt med mig, men jag fortsätter att prata med personerna i den andra båten. Efter en stund drar Johan i min tröja och jag reagerar. Han säger att de vill börja fiska nu. Vi bestämmer oss för att dra till ett annat grund och börja dagens fiske.

Efter en stunds båtåkande så är vi framme. Robin lägger i ankaret och vi börjar fiska. Grunt är det, vi tappar många jiggar, men lyckas ändå dra ett par fiskar. Vi har bara legat där runt femton minuter innan jag hör Johan låta som en luffare som hittat en tusenlapp på marken. Det är ett hårt hugg och han blir helt fokuserad på sin uppgift. Att hålla spänd lina och ställa in bromsen på rullen. Johan verkar nervös och det förstår jag. Det ser tungt ut. Fisken tynger nere på botten och jag förstår att det är en fin gös. Många minuter går innan han lyckas få in den till båten, då återstår bara att få upp fisken till ytan. Men den är inte riktigt trött än. Ett par knyck senare så börjar den följa motvilligt med uppåt. Den bryter i ytan någon meter från båten och Johan utbrister
”Åh, jävlar!”
”Ja den är väl helt okej” tänker jag, men inser aldrig hur stor den är. Jag greppar håven, den är liten, lite för liten för att håva en så stor fisk. Den är menad att håva små abborrar, inte för gösar så stora som denna och det märks. Första håvningen går inget vidare. Fisken simmar ner mot djupet igen men kommer inom kort tillbaka till båten. Jag lyckas trä in den i håven och med båda händerna runt ramen på håven så lyfter jag in fisken i båten. Glädjetjut utbrister som vanligt vid fina fiskar innan den vägs till 5.1 kg.
Nytt personbästa för Johan!
Några foton tas och inom kort simmar den snabbt ner mot botten.
”Jaha, två fina gösar på två fiskepass, inte har vi dåligt fiske för tillfället” säger jag och skrattar.

Inte nog med det, så tio minuter senare så hör vi Robin tjoa till. Han har dragit på en fisk på sin utrustning. Johan greppar genast håven när han märker att det är en finare fisk på gång. Förmodligen en abborre. Mycket riktigt, den bryter i ytan och även Robin får känna adrenalinet pumpa. Fisken håvas och vägs till 970 gram. Ett par kort tas innan den släpps tillbaka. Nytt personbästa även för Robin.

Resten av dagen ger ett par fiskar till, bland annat en fin gös på 2 kg. Solen börjar trippa ner bakom trädtopparna och även denna kväll måste ju firas på något sätt. Jag bjuder grabbarna på några cheeseburgare på McDonald’s innan vi skiljs åt.

/Pepson


Johan Carlsson (gästfiskare) kommenterar:
Det fiske som jag ägnade mig åt innan jag kom i kontakt med Kaparn och Pepson skulle jag inte direkt kalla ett ”riktat” fiske. Det handlade då endast om att ”åka ut och fiska”, vilket helt enkelt innebar att fiska på måfå. Något man märker nu vid en smärre vuxen ålder är att själva fisket inte var huvudsaken när man var yngre. Det är ju relativt uppenbart att en 10-åring inte går in så hårt för t.ex. en fiskesort, utan istället värdesätter själva upplevelsen av fisket.
Jag är glad att min pappa själv är intresserad av fiske och därför tog med mig och min bror ut på sjön vid en ung ålder. Fisket har på så sätt funnit sin plats i mitt hjärta och är nu bland de saker som jag värdesätter högst.

Efter en tappad grov gös på omkring 4 kg för två dagar sen, var jag extra sugen på fiske denna dag. Detta pass hade vi tänkt ägna åt abborrfiske men med tanke på vad som skedde förra passet så hade vi alla även potentiell kontakt med gös i baktanke.

Efter en rad soliga dagar är det idag mulet med sporadiskt duggregn. Vi har dock fått löfte om sol vid kvällningen. Vi styr ut mot ett grund där vi fick lite fisk förra gången jag fiskade med Pepson. När vi kommer fram så börjar vi fiska omgående. Det är mycket sten. Vi förlorar flera jiggar. Men allt är som det ska. Tanken som slår oss alla är;
”Det är hett!”
Efter cirka 15 minuter så smäller det! Ett stenhårt ”göshugg” skakar om mig likt stöten från ett el-stängsel och ett instinktivt hårt mothugg kommer som gensvar. Hugget kommer bara några meter från båten. Jag märker direkt att detta inte är någon liten fisk. Den går direkt ner på djupet och tack vare den stumma flätlinan känner jag fiskens alla rörelser. Spolen börjar rusa, spöet böjer sig så att spötoppen åker under ytan och jag känner att fisken inte tänker ge sig i första taget. Det enda som snurrar i mitt huvud just nu är:
"Lossna Inte!, Lossna inte!, LOSSNA INTE!
Till slut kommer gösen upp till ytan och med sin grova kropp glider den jäms med båten. Med tanke på mitt förra personbästa, (1,6 kg), blir jag väldigt ställd av gösens storlek. Pepson gör sig redo med den i storleksmässigt otillräckliga håven. Jag har dock inga tvivel på Pepsons håvningsrutin och efter ett par försök så lyckas han håva gösen och lyfta över den i båten. När gösen ligger där på durken så är det nästan så att jag måste nypa mig i armen för att försäkra mig om att detta inte är någon dröm. Spontana glädjetjut och high-fives följer och Pepson tar fram sin kvalificerade våg och vi inväntar vikten.
"Är det en fyra?" frågar jag Pepson, som efter några tysta sekunder utbrister;
”5.1 kg!”
Efter några snabba bilder och ytterliggare beundran får den präktiga gösen självklart simma vidare. Jag sätter mig ned och försöker samla tankarna. Detta är hittills den roligaste fisken jag fångat och det kommer troligen ta lång tid innan jag får en gös i dess like igen!
/Johan Carlsson (gästfiskare)