Rapport ID: 545
Datum: 2009-05-22
Fiskare: Kaparn, Kalle, Rob och Jonas Larsson (gästfiskare)
Plats: Hedströmmen
Fiskesätt: Bottenmete
Väder: mest mulet och regn
Lufttemperatur: ?
Vattentemperatur: ?
Fångst:

Kaparn: 1 färna vikt 1.55 kg

Kalle: 3 st färnor med en på 2.2 kg (55 cm) (NYTT PERSONBÄSTA!) i topp.

Rob: 2 st färnor med en på 1.45 kg i topp.

Jonas: -

Kommentarer:
Kaparn kommenterar…
Det var mig ett nöje att få ta in Kalle i Team Einherjar. Han är vuxen, engagerad, drivande, lojal och han sitter på en mycket bred fiskekunskap. Kalle har varit med under flera fiskepass riktat mot färna under våren. Fisket har varit lite trögt men jag har hela tiden sagt:
”Det kommer. Det kommer snart fisk. Det kommer snart en stor färna.”
Lojalt och envist har Kalle fortsatt att följa med och han har hela tiden visat att han tror på Teamets kunskaper, metoder, vatten och fiskeplatser.
För det mesta har vi fått vara ifred, bortsett från ett fåtal störande ”sänken”, som klampar omkring eller åker båt och skrämmer fisken. Dagens väder med grå himmel och regn gör att det är lugnt både på och bredvid vattnet och det uppskattar vi även om vi blir lite blöta. Färna är en mycket skygg fisk och ju mindre folk, desto bättre…
Vi anländer och Rob och Jonas stannar omgående och börjar sitt fiske. Jag och Kalle tittar på varandra och beslutar snabbt att gå längre nedströms. Vi smyger längs med ån, vi viskar till varandra och skickar ut våra beten. Det tar bara några minuter innan jag får drilla hem en stark färna på 1.55 kg.
Vi fortsätter viskandet och håller en låg profil. Regnet faller över oss men vi säger inte mycket om det. Kalle byter räka och omplacerar sitt bottentackel. Jag sitter med en filt över huvudet/axlarna i regnet som nu vräker ner. Jag sitter och halvsover under filten när jag hör Kalle utbrista:
”Fisk!”
Innan jag har fått bort filten från huvudet så står Kalle och drillar. Jag kastar filten åt sidan, tittar på Kalles spö som står i djup båge och utbrister:
”Botten. Det är botten. Du har en gren eller något på…”
Kalles svar kommer direkt:
”Det är fisk, det är fisk, det är stor fisk!”
Jag tror fortfarande inte att det är fisk och säger:
”Nej fan heller. Det är botten. Ett halvt träd skulle jag tro…”
Kalle replikerar:
”Är du dum i huvudet eller?! Det är en stor fisk, det bara dunkar i grejerna!”
Färnan sätter in alla krafter den har och försöker att gå mot botten. Kalle drillar skoningslöst och tvingar upp färnan i ytan. Fisken svarar med att sätta fart in mot land, mot trädgrenar och annat men Kalle är beredd på det med, han sätter in våldsam press och efter någon minut nervöst väntande kommer fisken upp i ytan och visar sig. Den är stor, det syns. Kalle är i total drillningskoma, han är okontaktbar och har stenansikte. Skickligt drillar Kalle in färnan mot mig och jag kan håva den enkelt. Spontana glädjetjut bryter tystnaden och kramkalas utbryter. Det är en fantastiskt vacker färna i absolut bästa kondition och den kontrollvägda Super Samson vågen visar 2.2 kg, en rejäl putsning av Kalles tidigare personbästa och bara ett par hekto från Teamrekordet.
Vi tar några snabba kort på fisken och filmar den i några sekunder. Kalle ser ut som en man som gått till kyrkan och fått alla sina synder förlåtna. Han är lycklig och utbrister med sin Stockholmsdialekt:
”Jag är så jävla glad nu Kaparn så det fattar du inte! En sån sjukt stark fisk! Det är en sån jävla snygg fisk, det finns inte ett fel på den!”
Rob och Jonas kommer ner och tittar på fisken (delad glädje är alltid dubbel glädje) innan vi återutsätter den och gratulationerna haglar över Kalle. När vi ska skaka hand så är hans hand delvis täckt av rom från fisken.
”Nu är det dags för lek när som helst.” konstaterar jag.
Vi fiskar ett par timmar till innan vi avslutar för dagen. Blöta men glada över ett nytt personbästa åker vi hemåt.
Inom Team Einherjar så kan vi, till skillnad från vissa andra ”Team”, glädjas åt varandras fiskar och framgångar. En lysande framtid spås för Team Einherjar och dess medlemmar…
100% C&R idag med…
Kaparn

Kalles kommentarer…
Att fånga en färna över två kilo var en av mina stora målsättningar det här året. Det hade blivit några pass i år men jag har inte riktigt fått till det. Tilläggas bör att de är ytterst sällsynt med färnor över två kilo i de vatten vi fiskar i…
Den här dagen började också trögt för mig. Dock fick Kaparn en snabb fisk så onekligen fanns de där…
Jag körde envist vidare, med konsekventa kast mot samma område, med en räka modell XL och kände mig faktiskt rätt het och krokar en mindre fisk. Snabbt ut med en ny räka och ut på samma plats.
Regnet tilltar, Kaparn sitter och halvsover under sin pläd och det börjar lukta hemfärd när plötsligt mitt spö lyfter sig en halvmeter upp i ett våldsamt hugg. Snabbt är jag framme och känner direkt att det är en tung fisk. Jag tjoar åt Kaparn som vaknar till och direkt börjar yra om botten, grenar och annat. Själv är jag tvärsäker på stor fisk och drillar fisken bestämt så att den inte ska gå fast i något av de många träd som hänger ut över ån.
Efter en ganska kort men stenhård drillning så kan min Kapten säkert håva en stor färna. Vi är båda två väldigt exalterade och brister ut i ett glädjetjut som ekar ända upp till Rob och Jonas. Kaparn tror att det kan vara teamrekord och jag ser också att fisken bör väga över 2 kg. En vägning på 5 kg:s vågen avslöjar att den väger 2.2 kg. En grym fisk i mina ögon och absolut en av de roligaste fångsterna i mitt sportfiskeliv.
Efter en kort fotosession och mätning så kan vi båda två se den vackra fisken sprinta ut tillbaka till dit där den hör hemma.
Ett stort tack till Teamet som låtit mig få uppleva det här underbara fisket som färnametet verkligen är. Helt klart är färnan en av mina favoritfiskar och den här fisken kommer jag alltid att minnas…
/Kalle